Gemmologi

Gullsmed Bugge er utdannet gemmolog og forhandler, samt vurderer edle stener. Ønsker du å ha unike stener i smykket ditt, kan du plukke ut fra en vår samling av edelstener. Vi har også muligheten til å slipe råmateriale til en bestemt form. Vi kan i tillegg polere opp gamle, slitte stener.

Om gemmologi

Gemmologi er læren om edelstener. En gemmolog er derfor utdannet til å identifisere og vurdere forskjellige edelstener. Det kan være verdt å merke seg at gemmologer kun identifiserer edelstener og ikke diamanter. Dette er såpass omfattende at det er egne kurs og utdannelser for de som ønsker å kvalitetsvurdere diamanter.

Gemmologen bruker instrumenter og lupe for å gjøre sine undersøkelser. Både slipte stener og uslipte råstener undersøkes. Materialet skal først identifiseres og så vurderes for kvalitet. Det er mange faktorer å ta hensyn til. Farge, inneslutninger, slip og størrelse.

Siden slutten av 1800 tallet har det også blitt produsert mye syntetiske edelstener. Disse stenene består av de samme kjemiske forbindelsene som en sten skapt i naturen. Dette gjør det vanskelig å avgjøre hva som er ekte, spesiellt siden metodene for å lage syntetisk materiale har blitt svært gode de siste årene.

I tillegg til syntetiske stener er det flere behandlinger som kan gjøres med ekte stener for å øke verdien på disse; farget olje, varmebehandlig, stråling og kompositt materiale. Dette er behandlinger en gemmolog må kunne avsløre for å gi en riktig vurdering av en sten.

Gemmologiutdannelsen sier lite om verdien til edelstener. Dette er det takstmenn med gemmologisk bakgrunn som tar seg av. Lurer du på noe rundt gemmologi og utdannelsen til gemmolog er det bare å ta kontakt.

Send oss forespørsel