Innfatting av stener

Bugge & Authen Juvelérverksted er spesialister på refatting av allianseringer. Gullsmed Bugge er en av få i Norge med en spesialisert fatterutdannelse fra Tyskland. Vi kan refatte de fleste modeller og har et godt utvalg av diamanter. Link til priser finner du nederst på siden.

Om fatting

Fatting er å feste stener i edle og uedle metaller. Dette gjøres ved å skjære og bearbeide metallet. Det brukes ikke lim eller andre metoder for festing.

Fatting var tidligere regnet som et eget fag innenfor gullsmedfaget. I dag er faget borte fra Norge. De som ønsker å ta en utdannelse innen faget reiser som regel til Tyskland eller Italia.

En fatter må jobbe svært nøyaktig. Stenene som skal festes kan være helt ned i 0,8 mm store. Det brukes gjerne mikroskop for å kunne utføre jobben presist nok. God kjennskap til edelstener er viktig for å kunne behandle dem korrekt. De fleste fattere er derfor også gemmologer.

I dag er det svært få fattere igjen i Norge og kunnskapen om fattefaget er dessverre i ferd med å bli borte. Har du interesse for faget og ønsker å vite mer er det bare å ta kontakt.

Send oss forespørsel